MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub honlapja - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2012

Szakkör

2012. december 08.

Szombat, az év utolsó szakköre, ami a tavalyihoz hasonló módon évzáró "buli" volt. Tehát projektor, csoki, ropi, kóla, süti, pizza (valamilyen sorrendben)... Némi beszélgetés, tájékoztatás volt a jövőre vonatkozólag. Ezután fotókat nézegettünk Karsai Gábor jóvoltából, illetve Kocsis Laci kalauzolt el bennünket Thaiföldre, ami meglehetősen exkluzív élménybeszámolóra sikeredett. Az est hátralévő részét a következő címszavakkal tudnánk jellemezni: napfény, Icaros I-II, hőpajzs, küldetés, hasadó anyag, az emberiség megmenekülése...

2012. november 24.

November 24, Tata, tópart. Ezen a borongós szombaton, mi is, az MCE Amatőrcsilagászati Klub tiszteletét tette a Tatai Vadlúd Sokadalom elnevezésű rendezvényen, ahol előadást tartottunk. Ezúton is köszönjük tagtársainknak a segítséget, akik ellátogattak.

"A Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvénysorozatával elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntjük. Nem hangos fesztivál ez, nem egymást érő koncertek és kirakodóvásárok kavalkádja, mégis ünnep, igazi fesztivál ez a maga módján. Olyan fesztivál, amelyen a látványosságról és a hangulatról a sokezernyi vadlúd gondoskodik, a vendégek pedig mi, emberek vagyunk."

Igen, a megszámlálhatatlan mennyiségű (a helyi hozzáértők szerint kb. 44000!!!) ilyen-olyan lúd káprázatos mutatványait láthattuk a szürkületben, ahogy a tó vízére, egyesek az úgymond kis szigetecskéire gyülekeztek a levegőből pörögve, forogva landolva. Láthattuk őket élőben, távcsövön keresztül., és még kivetítőn is, hozzá értő narrátorokkal a háttérben.

Amikor elcsendesülni látszott minden, akkor következtünk mi :). Egy jól összeállított előadást élhetett át a nem kis számú közönség Moczik Csaba tolmácsolásában, majd az ingyenesen letölthető Stellárium programban barangoltuk az őszi eget. Köszönjük neki.

2012. november 23. szakkör

Juhász Ádám tagtársunk készült egy előadással. "Mire jó a gravitáció, avagy út a Plútóig" címmel láthattuk, hallhattuk egy komoly felkészülés eredményét. A kontakt a hallgatósággal nagyon jól alakult, ugyanis rendhagyó módon  folyamatosan kitárgyaltuk a felmerülő kérdéseket.

2012. november 7

7-én, szerdán, 17 órától a kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban jártunk. A Magyar Tudomány Napja alkalmából: „Felhők fölött,  föld alatt” címmel volt egy tudományos, ismeretterjesztő, de leginkább élménybeszámoló a 2012-es CERN-i tanárprogramról. Előadó Lábas Antalné Pém Judit volt. Élvezetes, informatív, fotókkal illusztrált előadást láthattunk, hallhattunk. Betekintést nyerhettünk a részecskegyorsító laboratóriumba és a környezetébe, munkájukba, mindennapjaiba, környékére.

2012. október 26. szakkör

Ezúttal Varga Tibor tagtársunk készült egy előadással, mely címe egy mnemonik. Na nem a Johnny Mnemonic,  az amerikai film (Keanu Reeves-el a főszerepben) kitárgyalása, hanem az „Oly Barátságos A Fénylő Göncölszekér, Keresd Meg." A kissé titokzatosnak tűnő cím mögött komoly felkészülés rejlett, ahol megtudhattunk egyet, s mást csillagok keletkezésükről, életükről, majd halálukról. Megtudhattunk jónéhány dolgot az osztályozásukról, tudomásunk lett a HRD-ről.

Ezután beszélgettünk, NET-en fellelhető csillagászati programokkal "játszottunk" pl. (
http://www.alienearths.org/mystar).

2012. október 12. szakkör


Egy felkérésre csillagászati előadást tartottunk középiskolás diákoknak, és tanáruknak. Előadó Moczik Csaba volt.

Ezután megtartottuk az ősz első szakkörét, foglalkozását. Témánk ismét a Nap volt, amely úgy tűnik, kimeríthetetlennek látszik. Talán az is, de a szó szoros értelmében is az, hiszen emberi léptékekkel mérve még rengeteg, több milliárd évre elegendő hidrogénje van, amit magabiztosan alakítgat át héliummá... A részletek láthatóak, hallhatóak voltak a foglalkozáson.

2012.09.28. - Kutatók éjszakája 2012

A „Kutatók Éjszakája" országos programsorozattal párhuzamosan a Széchenyi István  Művelődési Házba invitáltuk a közönséget, ahol előadásokon lehetett részt venni, és ismét távcsöves bemutatót is tartottunk. Szó esett a csillagokról, bolygókról, galaxisokról, Naprendszerünket  látogató üstökösökről, csillagászati jelenségekről. Igyekeztünk bemutatni amatőr műszereket, észlelési-, mérési-, fotózási eljárásokat, amatőr asztrofotókat. Az időjárás immár kissé kegyesebb volt hozzánk, lehetőségünk volt megpillantani a Holdat, nyílt-, és gömbhalmazokat, galaxisokat. Gyermekeknek, és felnőtteknek is egyaránt érdekes hétvégi elfoglaltság  volt.



2012. szeptember 22. Távcsöves bemutató

EGY ÉVESEK LETTÜNK! Ennek apropóján, és mert folytatódik a szakkör, újra távcsöves bemutatót szerveztünk Tatabányára, a Lidl parkolóba, ahogy tettünk ezt idén áprilisban is. Az idő nem volt épp a legjobb, hiszen végig küzdöttünk a felhőkkel, de legalább nem esett az eső. A leglátványosabb célpont a Hold volt, a többi lehetséges objektum a felhők mögé bújt. Hogy ne legyen egyhangú a bemutató, távcsövön keresztül megtekintettünk távoli, földi célpontokat is, pl. a Kő-hegy tetején lévő Turul madarat (Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra: a kiterjesztett szárnyak fesztávolsága majdnem 15 méteres), és a XII/a aknában történt bányaszerencsétlenség emlékművét is (1978. február 16., 26 bányász hunyt el), ami ma kilátóként üzemel.

2012.08.15. - Rendkívüli szakkör, "UFO les" (Vértesketthely)

Egy amatőrcsillagász barátunk hívta fel a figyelmünket, hogy a lakóhelye környékén érdekes fényjelenségek láthatóak  naplemente környékén. Túl jól ismerte az égboltot és túl régen csillagászkodott ahhoz, hogy ne keltse fel a kíváncsiságunkat az eset. Egy alkalommal szóltak, hogy ha szeretnénk látni mi is a különleges  fényeket, hát csatlakozzunk hozzájuk egy megfigyelésre. Öt fős csapatunk egy legelő közepén találkozott, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílt az égboltra, többé-kevésbé zavaró fényektől mentesen. Már ez megérte, hogy kimentünk, csodálatos volt a látvány. Naplemente után, a szürkületben végül valóban megjelentek a fények. Az ég alján lassan emelkedte, némelyik kialudt, másik hirtelen  irányt változtatott és gyorsabb mozgással végül szintén eltűnt. Távcsővel is megfigyelhetőek voltak. Itt kezdett gyanús lenni a dolog. A piros-zöld villogó jelzőfények és a középen vakító  fehér fény repölőgépre volt jellemző. Tájolóval kimértük a feltűnő fények irányát északhoz képest. Két irányból voltak láthatóak. Térképen a két irányt felrajzolva  azonnal látható lett, hogy a pozsonyi és a bécsi repülőtér esik a feltűnések irányába. Műholdképen a két repülőteret megnézve jól látható, hogy két-két kifutóval rendelkeznek,  ezek közül egy-egy furcsa módon éppen a mi megfigyelő helyünk irányába áll. A válasz tehát világos: a két repülőtérről felénk felszálló repülőgépeket láttuk, a távolság  - kb. 100-120km - miatt alacsonyan. Amikor a látóirányunkban repültek, lassúnak látszottak de amint elfordultak a mozgásuk természetesen felgyorsulni látszott. Reméltük, hogy a kérdés továbbra is nyitott marad,  de végül hamar sikerült lezárni. Mindenesetre izgalmas feladat volt és gyönyörű ég.


Megbeszélés szerint a nyári szünet ideje alatt néhány szakkör kimarad.
DE!!! Fontos információ, már most előre!

2012. augusztus 16-20. között, a Magyar Csillagászati Egyesület ismét távcsöves találkozót szervez Tarjánba, a Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborba. Ha valaki szeretne eljönni, megtekinteni, belenézni sok-sok különleges távcsőbe, meghallgatni néhány érdekes előadást, beszámolót a távcsövek világából, netán távcsőtükröt szeretne csiszolni, az vegye fel a kapcsolatot velünk, megpróbáljuk megszervezni a kijutást. Van napijegy, amivel bárki egész nap a tábor területén tartózkodhat (500Ft).

http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2012/20120331-mtt20112.html

Hosszú évek tapasztalata szerint a szombati nap a legérdekesebb, a legeseménydúsabb. Ezúttal szombat, és vasárnap is ilyen lesz.

2012.06.22. - Szakkör

Az ASTRO MEDIA papírból készült Nap projektor modelljének bemutatása, kipróbálása. Ezután kötetlen beszélgetés volt.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!


2012. 06. 08. - Szakkör

Előadás Czinder Gábor, Bajmóczy György, Varga Tibor: A 2012. június 6-i Vénusz átvonulás élménybeszámoló képekkel, videókkal, személyes kommentárokkal.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!



2012.05.25. - Szakkör

Előadás Czinder Gábor: A 2012. június 6-i Vénusz átvonulásra való felhívás, néhány eszköz bemutatása, észlelési-fotózási technikák felelevenítése. NAPSZŰRŐ FONTOSSÁGA!
Előadás Moczik Csaba: Galaktikus utazás. Távcsövektől a Naprendszerünkön keresztül a világegyetem "végéig", egy átfogó előadás kicsiknek, és nagyoknak egyaránt.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!


2012.05.10. - Szakkör

Előadás Czinder Gábor: bolygófotózásról amatőr szinten. A nem kellő számú megjelenésre való tekintettel ezt muszá
j egyszer megismételni.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár
tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!


2012.04.28. - Távcsöves bemutató

A Csillagászat Napja alkalmából az ország több pontján "járdacsillagászatot" tartottak a csillagászok, amatőrcsillagászok. Mi is hasonlóképp cselekedtünk. Tatabányán, a Ságvári Endre úti Lidl áruház parkolójában este 7 órai kezdettel felállítottunk a távcsöveinket, és az "utca embere" belepillanthatott az okulárokba. Láthatták a lenyugvó Napot a napfoltokkal, a Vénuszt, a Holdat, a Marsot, a Szaturnuszt a holdjaival, és még egy merész próbálkozással az M13 is lencsevégre került. Legnagyobb örömünkre gyerekek is meglátogattak, ahol a szülők is csodálkozva nézték a célpontokat.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár
tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!

2012.04.13. - Szakkör

A kisbolygókról, üstökösökről tartott nekünk Eredics Mária tagtársunk egy húsz percesnek szánt, ámde másfél órásra sikeredett előadást. Az előadás közben több kérdés is felmerült, amiket igyekeztünk közösen megbeszélni.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár
tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!



2012.03.30. - Szakkör

Ismét filmekről beszélgettünk. A múlt heti Aeon Flux-ot nem gondoltuk, hogy felül lehet múlni. Dehogynem :). Cowboyok és űrlények. Több Oscar díjas színésszel így kell eladni egy gyenge Sci-Fi filmet. (nem a saját vélemépnyem: a szerk.)

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!

2012.03.14. - Szakkör

A távcsövezés ismét elmaradt, hiszen az ég nem volt kegyes hozzánk. Helyette (közösen kiválasztva) megbeszéltük az Aeon Flux című szinte kibírhatatlan Sci-Fi film tartalmát.

Továbbra is lehetőség van az egyik binokulár tesztelgetésére. Bátran jelentkezzetek, hiszen azért van, hogy használjuk!

2012.03.02. - Szakkör

Az Uránusz-Neptunusz előadás szem-, és fültanúi lehettünk. Előadó: Moczik Csaba volt. Az előadás közben több kérdés is felmerült, amiket igyekeztünk közösen megbeszélni.

A makszutov.hu távcsőbolt felajánlásával hozzá jutottunk 5db úgynevezett planiszférához (amivel meg lehet dátum szerint tekinteni csillagképet, csillagokat), és 3db 7x35-ös Scopium binokulárhaz. Remélem, jó hasznát vesszük az eszközöknek. Köszönjük szépen.

Az jutott eszünkbe, hogy az egyik binokulárt igény szerint egy-egy foglalkozás között 2 hétre mindig valakinek kölcsön adjuk tagjaink közül. Legjobban akkor örülnénk, ha adott esetben pl. egy "apró" feladatot is végrehajtana az illető vele, pl. lerajzolna olyan objektumot, ami ezzel a távcsővel már látható (holdfázis, kisebb-nagyob csillagkép...). De használható szimplán az erdőben való séták alkalmával is, stb... Kérlek benneteket, hogy jelezzétek, ha van valakinek erre igénye. Pénteken máris vihető :).

2012.02.17. - Szakkör

Néhány fővel ugyan, de jót beszélgettünk távcsövekről, fotózásról, képfeldolgozásról, egyebekről.


Az Uránusz-Neptunusz előadás ismét a legközelebbi alkalomra marad.

 

2012.02.03. - Szakkör

A  Budapesti Távcső Centrum felajánlott néhány Astro Media csillagászati makettet nekünk, az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagászati Klub számára. A szakkör keretében ezek közül összeállítottunk egyet kompletten, egyet pedig elkezdtünk összeragasztani.

Az Uránusz-Neptunusz előadás a legközelebbi alkalomra marad.

2012.01.20. - Szakkör

Előadás: Székely Levente. Szaturnusz. (adatok, fogalmak, fotók, érdekességek).

Előadás:
Bajmóczy György: válogatás a saját fotóiból (Szaturnusz, Jupiter, Mars, stb...) Még a saját tulajdonú vas meteoritja is előkerült a zsebéből, amit mindenki a kezébe vehetett.

Ezután kötetlen beszélgetés keretében pl. kiveséztünk néhány Sci-Fi filmet...


2012.01.06. - Évnyitó

Tervek, ötletek, kötetlen beszélgetés...


"házi feladat"! A Vénusz, és a Jupiter észlelése. Részletek a Szakkör/Segédletek menüpontnál.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz